четвер, 30 листопада 2023 р.

 ПРОЄКТ СТАНДАРТУ ПРОФІЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ

        Міністерство освіти і науки України оприлюднило проєкт Державного стандарту профільної середньої освіти. Документом передбачено надати учням більше свободи у формуванні власної освітньої траєкторії та можливість поглиблено вивчати обрані предмети. Ознайомитися з документом можна за посиланням : https://mon.gov.ua/storage/app/media/gromadske-obgovorennya/2023/10/30/HO-proyekt.Derzhstandartu.profilnoyi.serednoyi.osvity-30.10.2023.pdf

Раніше був єдиний стандарт для базової і старшої середньої освіти. Тепер цей документ розділять на два окремі. Як зазначають у МОН, згідно з концепцією реформи, учнівство зможе формувати власну освітню траєкторію, обираючи профіль і частково предмети для вивчення. Водночас заклади освіти зможуть створити якнайкращу пропозицію для учнівства, залежно від своїх можливостей.

Разом зі стандартами початкової і базової освіти проєкт стандарту профільної освіти має створити цілісну концепцію навчального прогресу учнів у НУШ. В основу цих трьох документів покладений компетентнісний підхід до навчання і єдиний перелік освітніх галузей. У межах 9 освітніх галузей  можна буде сформувати відповідні профілі, завдяки вибору інтегрованих і міжгалузевих курсів, предметів (поглибленому вивченню предметів або курсів). Крім того, ключові компетентності учні опановуватимуть у межах кожної освітньої галузі, адже для них визначений компетентнісний потенціал.



Немає коментарів:

Дописати коментар